Teheccüd namazının önemi nedir? Teheccüd namazının fazileti
Teheccüd, gecenin üçte ikisi geçtikten sonra, uykuyu terk ederek, imsak vaktine kadar kılınan nafile bir namazdır. Teheccüd namazı, Peygamberimiz (s.a.v) için farz idi. Farz oluşu İsra suresindeki aşağıdaki ayeti kerime ile görülmektedir.
“Ey Muhammed! Gecenin bir bölümünde uyanıp, sırf sana mahsus fazla bir ibadet olmak üzere, teheccüd namazı kıl. Rabbinin seni Makam-ı Mahmud’a göndereceğini ümit edebilirsin.”
(İsrâ, 17/79)
Teheccüd Namazının Fazileti
Teheccüd namazı Peygamber efendimize farz kılınmış ümmetine ise tavsiye edilmiştir. Teheccüd namazının fazileti saymakla bitmez. Farzlardan sonra en faziletli namaz, gece namazıdır. diye buyrulmuştur.
“Gece namazına devam ediniz. Zira bu sizden önceki salihlerin ibadetidir. Çünkü gece ibadeti, Allah’a yakınlık, günahlara kefaret olup insanı bedeni hastalıklardan korur ve günahlardan uzaklaştırır.”
(Tirmizi)
Teheccüd namazı nasıl kılınır?
Teheccüd namazın normal vakit namazından ayıran tek farkı niyettir. Namaza başlarken “Niyet ettim Allah rızası için teheccüd namazı kılmaya” şeklinde niyet ederiz. Teheccüd namazı 2 ila 8 rekaat arasında kılınması tavsiye edilmekle beraber isteyenin daha fazla kılabileceği belirtilmiştir. Teheccüd namazında iki rekatta bir selam vermek tavsiye edilmiş, istenirse 4 rekatta bir de selam verilebileceği belirtilmiştir. (İbn Abidin, Reddü’l-muhtar, Riyad, 1423/2003, II, 468-469).
Teheccüd namazından sonra nasıl dua edilir?
Teheccüd namazından sonra tövbe istiğfar etmenin faydalı olacağı bildirimiştir. Aşağıdaki ayeti kerime ve hadise göre teheccüde kalkan müslümanların devamında istiğfar etmelerinin faydalı olduğu görülmektedir.
Allahü teâlâ iyileri överken, (Onlar seher vaktinde istiğfar eder) buyuruyor.
Zâriyât Suresi 18. Ayet
Seher vakti Allahü teâlâ buyurur ki: İstiğfar eden yok mu, onu mağfiret edeyim! İsteyen yok mu, istediğini vereyim, duasını kabul edeyim!
[Müslim]
“Gecede bir saat vardır ki, bir Müslüman o saate rastlar da Cenâb-ı Allah’tan dünya ve âhiret işinden bir hayır isterse, Allah o kimsenin dileğini muhakkak verir. Bu her gece böyledir.”
(Müslim, Müsâfirîn, 166, 167)
Teheccüd Namazından önce veya sonra hangi dua okunur
Peygamberimiz (asm), teheccüd namazı kılmak üzere geceleyin kalkınca bir dua okumuştur. Bu duayla ilgili bilgi almak için Tıklayınız.
Teheccüd namazınından önce veya sonra okunacak dua