Sürekli yolculuk yapan biri nasıl oruç tutabilir?

Sürekli yolculuk yapan birisi oruç tutmalı mıdır? Seferi olmak günah mıdır? Mecburiyetten sürekli seferi olan kişiler oruç tutmalı mıdır?

Sürekli yolculuk yapan birisi oruç tutmalı mıdır?

İslam dini Ramazan ayında oruç tutamayan hasta ve yolcuların sonradan kaza etmelerini emreder. Mazeret devam ettiği sürece ruhsat da devam eder. Sürekli mazereti bulunan kişiler, mazeretleri ortadan kalkınca, zamanında tutamadıkları Ramazan oruçlarını kaza ederler. Kur’an-ı Kerim’de; “… Kim de hasta veya yolcu olursa, (oruç) tutmadığı günler sayısınca başka günlerde tutsun.” buyurulmaktadır (Bakara, 2/185). Devamlı olarak uzun yola giden kaptan ve sürücüler de yolcu hükmündedir. Şu kadar var ki, yolculuğu esnasında bir sıkıntı çekmeyenlerin oruç tutması daha faziletlidir.

İşi aksatacak zorluk yoksa Ramazan-ı şerifte oruç tutmak çok sevabdır. Özürsüz oruç tutmamak büyük günahtır. Hadis-i şerifte buyuruldu ki:

(Ramazanda mazeretsiz bir gün oruç tutmayan, bunun yerine bütün yıl boyu oruç tutsa, Ramazandaki o bir günkü sevaba kavuşamaz.)

[Tirmizi]

Şu halde, bir özür olmadan oruç yememeli. Dini bir özrü olanın, orucunu kazaya bırakması caiz olur. Yolculukta sıkıntı olur, iş aksar veya kazaya sebep olacak bir durum olursa, kazaya bırakmak caiz olur. Hadis-i şerifte şöyle buyruldu;

(Yolculukta [sıkıntı içinde] oruç tutmak, takva değildir)


(Buhari)

İlave Bilgi İçin Tıklayınız:

Rüyalanmak cünüp uyanmak orucu bozar mı?
Kaza Oruçlarının Aralıksız Olarak Tutulması Şart mıdır?
Cuma Günü Oruç Tutulabilir mi?
Üç aylarda aralıksız oruç tutmanın bir sakıncası var mıdır?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir