Seferi nasıl olunur? Seferilikte namaz nasıl kılınır?
Seferi olmak demek, yolcu olmak demektir. Bir kimsenin, insan veya deve yürüyüsü ile, üç günde gidilecek yere gitmeye niyet ederek, bulunduğu yerin dışına çıkmasıdır. Seferi nasıl olunur? Seferilikte namaz nasıl kılınır? inceleyelim
Seferi nasıl olunur?
Dinen sefer sayılacak mesafedeki bir yere gitmek üzere yola çıkan kişi, yaşadığı yerleşim yerinin meskûn mahallinden çıkınca misafir hükmünde kabul edilir. Bu kimse yolculuk hüküm ve ruhsatlarından yararlanmaya başlar (Merğînânî, el-Hidâye, II, 101). Buna göre, yolculuğa başlayıp şehrin meskûn mahallinden çıkan kimse dört rekâtlı farz namazları iki rekât olarak kılar.
Günümüzde şehirler genişlemiş, İstanbul örneğinde olduğu gibi, iki ucu arasındaki mesafe neredeyse sefer mesafesi olacak kadar uzamıştır. Bu nedenle İstanbul gibi büyükşehirlerde yaşayan kimseler, yolculuğa kendi araçlarıyla çıktıklarında, ikamet ettikleri ilçenin belediye sınırlarını geçtikleri andan itibaren seferî sayılırlar ve haklarında seferîlik hükümleri sabit olur. Yolculuğa otobüs, tren, uçak ve gemi gibi umumi vasıtalarla çıkılması halinde ise seferiliğin başlangıç noktası olarak otogar, gar, havalimanı ve limanlar esas alınabilir.
3 günlük yol gitmeden geri dönmeye niyet ederse o anda seferilikten çıkar mukim (bir yerde, bir evde oturan) olur
Araba veya vasıta ile seferilik olur mu?
3 günlük yola, süratli bir vasıta ile mesela trenle, uçak yada araba ile daha az zamanda giderse, yine seferi olur.Bir yere 2 başka yoldan gidilse, biri kısa, öteki uzun olsa, kısa yoldan giden, müsafir olmaz. Uzun yol, üç günlük yürüyüş ise, bu yoldan, her vasıta ile giden müsafir olur.
Gemide Seferi nasıl olunur ?
Giden gemide farzları özürsüz olarak kılmak iki imama göre caiz değildir. baş dönmesi özürdür. İmamı Azam ayakta kılması iyi olur buyurdu. Deniz ortasında demirli gemi rüzgarla çok sallanıyorsa giden gemi gibidir çok sallanmıyor ise veya sahile yanaşmış ise farz namazları oturarak kılmak caiz olmaz. yanaşmış gemile karaya oturmuş ise ayakta olarak her zaman caizdir. Karaya oturmamış ise dışarı çıkmak mümkün ise bu gemide farz kılmak caiz olmaz. Böyle gemi hayvan gibidir karaya oturan gemi ise toprak üzerindeki sedir masa gibidir.bir daha gemide Namaza başlarken kıbleye Karşı durmak ve geminin önce namaz ortasında kıbleye dönmek lazımdır Çünkü gemilerde kıbleye dönmek odadaki gibidir Rüku ve secdeleri yapabilen kimsenin gemide Nafile namazları ima ile kılması caiz olmaz.
Seferilik Ölçüsü neye göredir?
1 fersah 6 kilometredir. Bir merhale Yani bir günlük yol 36 kilometredir. 3 günlük yolda 108 kilometre olmaktadır. seferilik suresi Buna göre hesaplanmıştır
(İbni Abidin) buyuruyor ki, (Alimlerin hepsi, üç günlük yolu, (Fersah) denilen ölçü birimi ile bildirdiler. Bir kısmi, üç günlük yol 21 fersahtır dedi. Bir kısmı da, 18 fersahtır dedi. Bir kısmı ise, 15 fersah dedi. Fetva, ikinci söze verilmiştir. Çünkü, birinci ile üçüncünün ortasıdır. Harezm alimlerinin üçüncüye göre fetva verdiği bilinmektedir. Çünkü fersahlar arazinincinsine göre değişmektedir.
İbni Abidin
Halebi’de diyorki ” Üç günlük yolun 18 fersah olduğu seçilmiştir.
Halebi
Çoğunluğun fetvasına göre bir merhale (menzil,derece) 6 fersah olmaktadır. 1 fersah, insanın bir saatte yürüdüğü yoldur. bir felsefem 3 mil olduğu ve 1 milin 4000 zra olduğu ve 1 zra kelime-i tevhid harfleri adedince 24 parmak genişliğinde olduğu İbni abidinde yazılıdır.)
Seferilikte Namaz Nasıl kılınır
Seferi olan kimse 4 rekatlık farz namazlarını iki rekat olarak kılar. Mest üzerine 3 gün 3 gece mesh edebilir. Orucunu bozabilir kurban kesmesi vacip olmaz. Fakat müsafir rahat ise orucunu bozması çok sevaptır. Günah işlemek için sefere çıkan kimse de müsafir olmaz.
Beş vakit farz namazlarından önce ve sonra olan sünnetlerde nafile namaz demektir. Yalnız sabah namazının sünneti nafile değildir. Farzları ve vacipleri zaruret olmadıkça hayvan üzerinde ya da vasıta üzerinde kılmak caiz değildir. Halebi de namazların rükünlerinden kıyamı anlatırken “Farzları hayvan üzerinde kılmak sünnetleri kılmak gibi olup ancak teyemmüm yapmak için bildirdiğimiz özürlüler ile caizdir” diyor.Işte buradan farlarında Mukim iken ve Seferi iken şehir dışında hayvan ya da vasıta üzerinde zaruret olunca kılınacağı anlaşılmaktadır. Ayrı ayrı hayvanlar üzerinde cemaat olarak namaz kılınmaz.
Seferilikte sünnetler terk edilir mi?
Seferi farzı 4 rekat kılarsa son iki rekatı Nafile olur. emre dinlemediği için nafilenin iftitah tekbirini terk ettiği için ve farzın selamın terk ettiği için ve nafile ile farz ile karıştırdığı için hoş olmayacaktır. Unutarak 4 rekat kılan kişi secde-i sehv yapar. seferi sureleri kısa okur tesbihleri üçten az yapmaz Yoldayken yani sıkıntılı zamanında sabah namazından başka sünnetleri terk edebilir. sünnetleri özür ile terk etmek caizdir.