Kurban keserken hangi dualar okunur? Kurban nasıl kesilir?

Kurban kesecek olan kardeşlerimiz son zamanlarda kurban bayramının yaklaşmasıyla birlikte kurban keserken hangi dualar okunur? ve kurban nasıl kesilir? sorusunun cevaplarını araştırmaktalar. Öncelikle kurban kesim aşamasında kesinlikle islami usullere göre kesilmesi gerektiği gibi kurbanlıklara eziyet edilmemesi gerekmektedir.

Kurban nasıl kesilir ?

Öncelikle kesilecek olan kurban yüzü yada boğazı kıbleye gelecek şekilde yatırılır. Yüzünün kıbleye yatırılması imkan dahilinde olan bir uygulamadır. Eğer imkansızlık söz konusuysa kesilebileceği belirtilmiştir. Sağ arka ayağı serbest bırakılarak, diğer üçü bağlanır ve aşağıdaki dualar okunur.

Kurban keserken hangi dualar okunur

Okunuşu: “İnnî veccehtu vechiye lillezî fataras semâvâti vel arda hanîfen ve mâ ene minel muşrikîn.”

(el-En’âm, 79)

Anlamı:“Ben hanîf olarak, yüzümü gökleri ve yeri yoktan yaratan Allah’a çevirdim ve ben müşriklerden değilim.”

(el-En’âm, 79)

Okunuşu: “İnne salâtî ve nusukî ve mahyâye ve memâtî lillâhi rabbil âlemîn.”

(el-En’âm, 162)

Anlamı: “Şüphesiz benim namazım da, diğer ibadetlerim de, yaşamam da, ölümüm de âlemlerin Rabbi Allah içindir.”

(el-En’âm, 162)

Bu ayetlerden sonra, üç kere bayram tekbiri okunur. Sonra, “Bismillahi Allahü ekber” diyerek, hayvanın boğazı kesilir. Kurban kesen kişinin kıbleye karşı dönmesi sünnettir. Bismillahi derken, h’yi belli etmek gerekir. Besmele çekilince, hemen kesmek şarttır. Eğer bir hayvan için besmele çekilidiği anda vazgeçip başka bir hayvan kesmek istenirse besmele tekrardan şarttır. Bazı kaynaklarda “Besmele unutulursa zararı olmaz. Kasten Besmelesiz kesmek haramdır.” denilmektedir. Damar ve borular tamamen kesilerek kan iyice akıtılır. Hayvan kesildikten sonra bir müddet kanının boşlamasını beklemek gerekir. Derisi yüzülerek karnı açılır ve usulüne uygun içi temizlenir. Hayvan canının tamamen teslim etmeden derisini yüzmeye kalkmak yada parçalamaya kalkmak, kısacası hayvana eziyet etmek mekruhtur.

İlave bilgi için Tıklayınız:
Bayramda kurban ne zamana kadar kesilebilir ?
Hangi hayvanlardan kurban olmaz?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir