Korona yüzünden Cuma namazı kılınmazsa günah mıdır?
Korona yüzünden Cuma namazı kılınmazsa günah mıdır? sorusunu salgın hastalıklar olarak ele alalım.
Salgın hastalıklar insanın kendinin ve toplumun sağlını etkileyen bir durumdur. Bu sebeple cemaatle namaz kılınmasının tehlikeli olabileceği uzamanlar tarafından yasaklanırsa buna uymak gerekir. Uymayanlar vebal altında olur. Yani günümüzde dünyayı etkisi altına almış olan korona yüzünden cuma namazı eda edilemez ise günah değildir.
Bu durum cuma namazı, bayram namazı gibi edası yalnızca cemaatle olan namazlar için olduğu gibi vakit namazları için de geçerlidir.
Salgın hastalıklara karşı tedbir almak emirdir!
Ayetleri ve hadisleri bir bütün halinde anladığımızda ortaya çıkan sonuç, salgın hastalıkların olabileceği ve bunlara karşı tedbir almanın Allah ve Resulünün emri olduğudur.
Korona virüs salgınıyla ilgili, bilim kurulları sıkı tedbir alınmadığı takdirde bu virüsün süratle yayıldığında ittifak ediyorlar. Sıkı tedbirlerin başında kalabalıkların içine girmemek ve ten temasından, birbirine yakın durmaktan kaçınmak da var.
Korona yüzünden cuma kılınmazsa öğle kılınır mı
O halde, insan ve toplum sağlığı için Cuma namazının cemaatle kılınması tehlikeli olduğu anlaşıldığından, onun yerine o günkü öğle namazı kılınacaktır.
Bir yerde korona yüzünden Cuma namazı kılınmazsa ve kişi bu sebeple o günün öğle namazını tek başına kılarsa , inşallah hem Cuma hem de cemaat sevabını alacaklarını söyleyebiliriz.
Zira Peygamber Efendimiz, kendisine biat etmek üzere Medine’ye gelmekte olan Sakīf heyetinde cüzzamlı bir hastanın bulunduğunu haber alınca, onun geri dönmesini istemiş ve biatının kabul edildiğini bildirmiştir.
(Müslim, Selâm, 126; İbn Mâce, Tıb, 44)
Demek ki, hastalığı nedeniyle bizzat biat edemeyen bir kimsenin biatı kabul ediliyor ve biatı yapmış oluyor.
O halde, her zaman Cuma namazını kılan, ancak hastalığı veya salgın hastalık nedeniyle cumaya gidemeyen Müslümanlar, o günün öğle namazını kılmakla, cumayı camide cemaatle kılmış gibi kabul edilirler ve hem Cuma hem de cemaat sevabını alırlar inşallah.
Aynı durumun diğer namazlar için de geçerli olduğunu söyleyebiliriz.
Her zaman camide veya başka yerlerde namazlarını cemaatle kılan bir Müslüman, salgın hastalık nedeniyle camiye ve cemaate gitmemesi gerekiyorsa, o namazı tek başına da kılsa, inşallah cemaat sevabı alır. Zira bu salgın olmasaydı, zaten camiye gidecek ve cemaatle namazını kılacaktı. O halde niyetinin sevabını alacaktır.
Bununla beraber, vakit namazlarını evlerinde kılanlar, eşi ve çocuklarıyla beraber cemaatle kılmaya gayret etsinler. Evlerini hususi bir mescid ve mederese haline getirsinler. Böylece daha çok sevap alacaklarını ümit edebiliriz. Kaynak : Sorularlaislamiyet
Ekstra bilgi için : Cuma namazının önemi nedir? Cuma namazında konuşmak günah mıdır?