Kıbleye ayak uzatmak günah mı ?
Değerli takipçilerimiz günümüzde araştırılan sorulardan birisi olan Kıbleye ayak uzatmak günah mı ? Kıbleye karşı uyumak günah mıdır? sorularının yanıtlarını inceleyeceğiz.
Yüce dinimizde hürmet göstermemiz gereken değerlerimiz olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu değerlerimizden biri de diğer yönlerden farklı olan namaz için durduğumuz kıble yönüdür. Kıblemiz, tüm müslüman aleminin Allaha namaz ibadetini gerçekleştirmek üzere yöneldikleri yöndür. Haliyle hürmet göstermek icab eder.
Kıbleye ayak uzatmak günah mı ?
Özürsüz olarak kıbleye karşı ayaklarını veya bir ayağını uzatmak, tahrimen mekruhtur. Özür ile veya yanlışlıkla ayakları kıbleye karşı uzatmak mekruh olmaz.
Kıbleye karşı oturmak sünnet midir?
Her zaman otururken, kıbleye karşı oturmak sünnettir. Bir hadis-i şerif meali:
(Her şeyin en güzel ve en uygun bir şekli vardır. Oturma şeklinin en güzeli de, kıbleye karşı oturmaktır.) [Ebu Davud]
Kıbleye karşı uyumak günah mıdır?
Tıpkı otururken ayakların kıbleye doğru uzatmanın mekruh olduğu gibi, yatarken de ayakları kıbleye doğru uzatmak islam adabına uygun düşmemektedir. Eğer imkan varsa yataklarımız ayaklarımız kıbleye denk gelecek şekilde değil de farklı yönlerde serilmelidir. Eğer ayak tarafı mecburi olarak kıbleye geliyorsa, başka bir alternatif sağlanamıyorsa zaruret oluştuğu üzere mekruh olmaz.
Ekstra bilgi için :
Tuvalette kuran okumak dua etmek günah mıdır?