Kadınların kaşlarını alması günah mıdır ?

Kadınların kaşlarını alması günah mıdır? Sorusunun cevabına gelmeden insanın yaratılışı hakkında bir konuya değinmek istiyoruz. Alemlerin Rabbi olan Yüce Allah her insanı ayrı bir güzellikte ve şekilde yaratmıştır. İnsanların sahip olduğu güzellikleri muhafaza etmesi, şükür etmesi ve Allahın ihsan ettiğine razı olması gerekir. Elbette müslümanı güzel kılan, dış görünüşü malı mülkü yada giyimi kuşamı değildir. Bir müslümanı Allah katında güzel kılan imanı ve salih amelidir.

“Elbise ve süslenmelerle elde edilen dış güzellik kalıcı güzellik değildir. Asıl güzellik ahlak ve davranış güzelliğidir ki, onun sahibini hem imanlı çevresi hem de Yaratan’ı sever.”

Hz. Ali

Hz Alinin bu sözünü özetleyecek olursak: İnsan dış görünüşe değil iç olgunluk ve imana önem vermelidir. Bu sebeple hayati veya zaruri bir durum söz konusu değil ise insanın vücudunda değişikliğe gitmemesi gerekir. Çünkü Peygamber efendimiz (s.a.v ) bir zaruret yokken insan bedeni üzerinde yapılacak bir değişikliği şiddetle yasaklamıştır. Peygamber efendimiz (s.a.v ) başına ilâve saç takana, cildine dövme yapana ve yaptırana, güzelleştirmek maksadıyla dişini inceltip seyrekleştirene, kaş ve kirpiklerini yolan kadınlara, Allah’ın yarattıklarını değiştirdikleri için ilahi rahmetten uzak kalmış olacaklarını bildirmiş ve ikazda bulunmuştur.

Kadınların kaşlarını alması günah mıdır?

Bu hadisten yola çıkan fıkıh alimleri de ;
Yüzünde sakal ve bıyık biten kadının onları almasının caiz olacağını ancak kaşları inceltmenin, olduğu şekilden çıkarmanın, takma kirpik takmanın caiz olmadığını belirtmişler. Çünkü diş, kaş ve kirpik birer aza mesabesindedir. Fakat sonradan biten tüylerin aza olmamasından dolayı bunları almakta bir mahzur görmemişlerdir. Aynı şekilde kadının bacağındaki kılları almasında da bir mahzur yoktur. Çünkü bu kaş gibi bir uzuv mertebesinde değildir.

“İbn-i Âbidin, sakal ve bıyığın kadında fıtrat olmadığını, bu sebeple (eğer çıkarsa) kesilmesinin (müstehab) olacağını beyan etmiştir! Bu kılları gidermenin en uygun yolu tıraş olmak değil, ağda, pudra veya benzeri tıbbî şeylerle yolmaktır.”

(Kadın İlmihali, Mürşide Uysal, s. 370)

İlave bilgi için Tıklayınız :
Kadınların epilasyon yaptırması günah mıdır?
Tesettür ile ilgili ayet ve hadisler nelerdir?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir