Kadınların epilasyon yaptırması günah mıdır?
Epilasyon, son teknolojik cihazlar ile kıl köklerinin yakılması ve tüylerin tekrar çıkmasını engelleyen uygulamadır. Özellikle günümüzde epilasyon hizmetinin çok aşırı talep görmesiyle kafalarda oluşan bir soru da “Kadınların epilasyon yaptırması günah mıdır?” oldu..
Kadınların epilasyon yaptırması günah mıdır?
Kadınların kaşlar dahil olmamak üzere fazlalık tüyleri, yüzünde çıkan bıyık sakal vb. tüyleri alması caizdir. Dolayısıyla kadının bu uygulama ile yüzdeki tüyleri aldırmasında da herhangi bir sakınca görünmemektedir. Ancak kadınların yüzündeki ince ve tabiî olan ayva tüylerini kesmesi caiz olmadığı gibi, bu türden tüylere epilasyon yapılması da caiz değildir.
Aynı şekilde kadınların, kollarındaki ve bacaklarındaki kılları alması da caiz olması sebebiyle bu kıllara epilasyon uygulamasını yaptırması da caizdir.
“İbn-i Âbidin, sakal ve bıyığın kadında fıtrat olmadığını, bu sebeple (eğer çıkarsa) kesilmesinin (müstehab) olacağını beyan etmiştir! Bu kılları gidermenin en uygun yolu tıraş olmak değil, ağda, pudra veya benzeri tıbbî şeylerle yolmaktır.”
(Kadın İlmihali, Mürşide Uysal, s. 370)
Erkekler bayanlara epilasyon yapabilir mi?
Epilasyon uygulamasında kadınların mahremi olmayan erkeklere bu uygulamayı yaptırması kesinlikle caiz değildir. Çünkü epilasyon zaruri bir durum değildir. Zaruri bir durum olmadıkça da bir kadının mahremi olmayan bir erkeğe avret yerlerini göstermesi caiz değildir.
Bayanın başka bir bayana epilasyon yapması günah mıdır?
Eğer epilasyon yapacak kişi bayan ise, kadının kadınlara karşı olan avret sınırları konusunda dikkatli olunmalıdır. Bilinmesi gereken bir husus şudur ki; kadının erkeğe karşı avret mahalli eller, ayaklar ve yüzü hariç tüm bedenidir. Kadının kadına karşı avret mahalli, diz kapağı ile göbek arasıdır. Zaruret ve ihtiyaç olmadan bu yerlerin dışındaki bölgelerin başka kadınlara veya erkeklere gösterilmesi caiz değildir. Bu itibarla ağda veya lazerle epilasyon yaptırmak isteyen kişinin, erkek olsun kadın olsun yabancı bir kişiye avret mahallini açması helal olmadığı gibi, bu işlemi uygulayan kişinin de bu kısma bakması ve dokunması helal değildir (Merğînânî, el-Hidâye, VII, 187,194-195).
İlave bilgi için Tıklayınız :
Kadınların kaşlarını alması günah mıdır ?
Kadının erkekle tokalaşması günah mıdır ?