İstihare Nasıl yapılır ? İstihare hangi durumlarda yapılır?
İstihare Nedir?
İstihare “hayırlı olanı istemek” anlamına gelir. Biz insanoğlu kendimiz için önemli bir karar vereceğimiz zaman bir işin hayırlı olup olmadığını öğrenmek maksadıyla istihareye başvururuz. Peygamber efendimizin zamanında bu gibi durumlarda fal bakılırdı. Peygamber efendimiz fal bakanlara istihareyi önermiştir.
İstihare namazı, bir şeyin kendisi hakkında hayırlı olup olmadığına dair manevi bir işarete kavuşmak için kılınan iki rekatlık namazdır. “Niyet ettim Allah rızası için iki rekat İstihare namazı kılmaya” diye niyet ederiz. Bu namazın ilk rekatında “Kafirun Suresini” İkinci rekatında ise “İhlâs Suresini” okumak mustehaptır. İstihare duası ise namazın ardından okunan duadır. Dua okunduktan sonra abdestli olarak kıbleye yüzümüz dönecek şekilde yatılır.Belirli rivayetlerde bu dua edildikten sonra konuşulmaması gerektiği söylenmektedir. Rüyada beyaz veya yeşil görülmesi hayır ve iyiliğe; siyah veya kırmızı görülmesi ise şerre işarettir.
“Yatmadan önce dua okunur ve abdestli olarak kıbleye yönelerek yatılır. Rüyada beyaz veya yeşil görülürse o işin hayır olduğuna, siyah ve kırmızı görülürse de şer olduğuna işaret eder. Şerli olandan kaçınmak icap eder.”
İbni Âbidin, 1:461.
İstihare Duasının Arapça Yazılışı
اَللَّهُمَّ إِنِّي أَسْتَخِيرُكَ بِعِلْمِكَ، وَأَسْتَقْدِرُكَ بِقُدْرَتِكَ، وَأَسْأَلُكَ مِنْ فَضْلِكَ الْعَظِيمِ ﴿١﴾ فَإِنَّكَ تَقْدِرُ وَلاَ أَقْدِرُ، وَتَعْلَمُ وَلاَ أَعْلَمُ، وَأَنْتَ عَلاَّمُ الْغُيُوبِ ﴿٢﴾ اَللَّهُمَّ إِنْ كُنْتَ تَعْلَمُ أَنَّ هَذَا الأَمْرَ -وَيُسَمِّي حَاجَتَهُ- خَيْرٌ ليِ فيِ دِينِي وَمَعَاشِي وَعَاقِبَةِ أَمْرِي عَاجِلِهِ وَآجِلِهِ ﴿٣﴾ فَاقْدُرْهُ ليِ وَيَسِّرْهُ ليِ ثُمَّ بَارِكْ ليِ فِيهِ ﴿٤﴾ وَإِنْ كُنْتَ تَعْلَمُ أَنَّ هَذَا الأمْرَ شَرٌّ ليِ فيِ دِينيِ وَمَعَاشِي وَعَاقِبَةِ أَمْرِي عَاجِلِهِ وَآجِلِهِ- فَاصْرِفْهُ عَنيِّ وَاصْرِفْنيِ عَنْهُ وَاقْدُرْ لِيَ الْخَيْرَ حَيْثُ كَانَ ثُمَّ أَرْضِنيِ بِهِ﴿
İstihare Duasının Türkçe Okunuşu
“Allâhumme estehiruke bi ilmike ve estakdiruke bi kudretike ve es’eluke min fadlike’l-azim. Fe inneke takdiru ve lâ akdiru ve ta’lemu ve lâ a’lemu ve ente allâmu’l guyûb. Allâhumme inkunte ta’lemu enne hâza’l-emre hayrun li fi dini ve meâşi ve âkıbeti emri ve âcili emri ve âcilihi. Fekdurhu li ve yessirhu li summe bârik li fihi. Ve in kunte ta’lemu enne hâza’l-emre şerrun li fi dini ve maâşi ve âkıbeti emri ve âcili emri ve âcilihi f’asrifhu anni va’srifni anhu ve’kdur li el-Hayra haysu kâne. Summe ardihi bih.” (Buharî, Teheccüd, 25, Deavât, 49, Tevhid, 10; Tirmizi, Vitr, 18; İbn Mace, Akâme, 188; Ahmet b. Hanbel, III/344).
İstihare Duasının Anlamı
Ey Allahım, ilmine güvenerek senden hakkımda hayırlısını istiyorum, gücüme güç katmanı istiyorum. Sınırsız lutfundan bana ihsan etmeni istiyorum. Ben bilmiyorum, ama sen biliyorsun, ben güç yetiremem ama sen güç yetirirsin. Ey Allahım! Yapmayı düşündüğüm bu iş, benim dinim, dünyam ve geleceğim açısından hayırlı olacaksa, bu işi benim hakkımda takdir buyur, onu bana kolaylaştır, uğurlu ve bereketli eyle. Yok eğer benim dinim, dünyam ve geleceğim için kötü ise, onu benden, beni ondan uzaklaştır. Ve hayırlı olan her ne ise sen onu takdir et ve beni hoşnut ve mutlu eyle!”
İstihare Ne zaman yapılır?
İş hayatı, evlilik, yolculuk vb. durumlarda olan kimselerin o işin kendisi için hayırlı olup olmayacağı hususunda tereddütte kalması durumunda öncelikle dinimiz istişareyi önermiştir. İstişare o işin dini açıdan uygunluğunun araştırılması, incelenmesidir. Kişinin kendi başına neticeye varamaması durumunda da bir bilene o konu hakkında bilgili olan ehliyetli bir kişiye danışması akıl almasıdır. İstihare ise, istişare sonucudunda da bir tereddütte kalır veya kalben rahatsız olursa başvuracağı sünnettir.Allah’tan hayır dilemektir. Yapılacak bir işin iyi mi, kötü mü olduğunu hayırlı bir sonuca mı ereceğini anlamak ve kalbin o meseleye yatışmasını Allah’tan dilemek ve istemektir.