İki bayram arası düğün olur mu ?

Değerli takipçilerimiz halk arasında “iki bayram arası nikah yapılmaz” şeklinde bir inanç vardır. Bu inanç hak mıdır batıl mıdır? Gelin hep beraber İki bayram arası düğün olur mu ? sorusunun yanıtını inceleyelim.

İki bayram arası düğün olur mu ?

Dinimiz İslamiyete göre Ramazan ve Kurban bayramı arasındaki süreçte nikah yada düğün olmaz inancı batıldır. Dinimiz açısından bu sözlerin hiçbir kaynağı yoktur. Aksine Allah Rasulu Hz. Aişe ile iki bayram arası olan şevval ayında nikahlanıp evlenmiştir. (Müslim:4/12) Dolayısıyla nikah ve düğünlerin şevval ayında yani, iki bayram arasında yapmakta dinimiz açısından hiçbir sakınca bulunmamaktadır.

Bu düşünce yada inanış, cahileyye devrine dayanır. İslam’dan önce Arabistanda bir şevval ayında veba hastalığı çıkmış. Bu hastalık, pekçok kişinin ölümüne ve zarara uğramasına sebep olmuş, hastalığın çıktığı Şevval ayı bundan sonra halk arasında uğursuz kabul edilmiştir. Her Cahiliye âdetinde olduğu gibi, bu âdeti de bizzat Peygamber Efendimiz (asm) yıkmış, geçersiz kılmıştır. Bu inanış o gün çıkmış olmakla beraber, günümüze kadar ulaşmıştır.(Asr-i Saadet:5/36-37)

Yalnızca;
Ramazan veya Kurban Bayramı cuma gününe rast gelir ise ve bu gün içerisinde düğün de yapılacak olursa bir istisna çeşitli kaynaklara göre mevcuttur. Bu istisna ise şöyledir.

“Bayram cuma gününe denk gelir ise, bayram namazı ile cuma namazı arasında nikah yapmaya yetecek kadar bir zaman kalmayacağı için bu arada nikah kıymanın caiz olmayacağı söylenmiştir.”

Ekstra bilgi için:
İmam nikahı (Dini Nikah) Nedir? Dini nikahın şartları nelerdir?
Hangi Kadınlarla Evlenilemez? Evlenilmesi Yasak Olan Kadınlar?
Çocuğu olmayan biriyle evlenmenin sakıncası var mıdır?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir