İçki satmak günah mıdır?

İçki içmenin haram olduğunu hepimiz bilmekteyiz. Peki ya içmesek bile İçki satmak günah mıdır?

İçki satmak günah mıdır?

Peygamber Efendimiz (s.a.v) bir hadisinde on kişiye lanet ederek şöyle buyurmuştur:
“(Ham maddesinden içki yapmak maksadıyla) sıkana ve sıktırana, içene ve sakilik yapana, (imalathaneden veya depodan, toptancıdan perakendeciye veya müstehlike kadar) taşıyana ve taşıtana, satana ve satın alana, bağışlayana, bunun parasını yiyene lanet olsun.” (İbn Mâce, Eşribe 6; Tirmizî, Buyu, 59; Ebû Dâvûd, Eşribe 20, 3674)

Buradan anlıyoruz ki içkiyi sadece içen değil içilmesine sebep olan yardımcı olan da günah işlemiş olur. Bu günahın hem dünyada hemde ahirette cezalasının çekileceği bildirilmiştir. Çünkü hem bir suç içlenmiş hem de Allah’ın haram kıldığı bir günah işlenmiştir.”

Kur’an ve Sünnet’te alkollü içecekler açıkça yasaklanmış olmakla birlikte bunları içen kimseye Hz. Peygamber (asm) döneminde sayı ve keyfiyet bakımından farklı celde cezaları ve ilave cezalar uygulanmıştır. (Buhari, Hudud, 4; Ebû Dâvûd, Hudud, 35-36; Şevkani, VII, 156-157)

İçki satmanın dinimizde cezası nedir?

İçki içmediği halde, başta verdiğimiz hadiste sayılan günahları işleyenlere verilecek belli bir ceza olmadığı için bunlara tazir cezası verilir. İslam Ceza Hukukunda had, kısas ve diyetin dışında kalan suçlar için miktarı önceden belirlenmemiş olan cezalara “tazir” denir.
Tazir cezasının verileceği yerlerden biri, toplumu da ilgilendiren günahlardır. Günahlara karşı konulan tazir cezaları, islam Hukuku’nun doğrudan doğruya haram kıldığı ve yapılmasını yasaklayarak, suç kabul ettiği fiillerdir. Bunlar, ilgili suçun cezası hakkında ayet ve hadis gereği herhangi bir hükmün (nassın) bulunmadığı, ceza takdirinin hakime bırakıldığı suçlardır.

Özetle, içkiyi imal eden, imal ettiren, içkiyi sunan, imalathaneden veya depodan, toptancıdan perakendeciye veya içene kadar taşıyan, taşıtan, satan ve satın alan da bu günahı işlemiş olur ve hakim tazir cezası verir.

Ekstra Bilgi için Tıklayınız :
Alkolsüz bira içmek günah mıdır?
İçkinin tadına bakmak haram mı? Şifa için içki içmek haram mıdır?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir