Hicri takvime göre yılbaşı kutlamak günah mıdır?
Değerli takipçilerimiz bu yazmızda İslama göre yılbaşı kutlanır mı? Hicri takvime göre yılbaşı kutlamak günah mıdır? sorularının yanıtlarına bakacağız.
Hicri takvime göre Muharrem ayı yılın ilk ayıdır. Resulullah Efendimiz ve Ashabı, İslamiyet’in ilk yayılma zamanında Mekke’de müşrik ve kâfirlerin eziyet etmelerinden dolayı, miladi 622 tarihinde Mevla Teala’nın Medine’ye hicret etmelerini emretmesiyle, İslam’ın daha rahat yaşanması, insanlığın selameti ve yolculuğun hayati ehemmiyeti daima hatırlanmış olması için, hicretin o günü sahabe tarafından takvim başı ve yılbaşı itibar edilmiştir.
Ve ayrıca bu ay, Kur’ân-ı Kerim’de kıymet verilen dört aydan biridir. Aşure, bu ayın en kıymetli günüdür. Allahü Teala, birçok duaları Aşure günü kabul buyurmuştur. Muharrem ayı haram aylardan olduğu için, Muharrem ayında haro etmek haram idi. İslâmiyet’ten evvel Araplar, Recep veya Muharrem aylarında harp edebilmek için, ayların yerini değiştirir, ileri veya geri alırlardı. Resulullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem),
hicretin onuncu senesinde, doksan bin Müslüman ile veda haccı yaptığı zaman; “Ey Ashabım! Haccı tam zamanında yapıyoruz. Ayların sırası, Allahü Teâlâ’nın yarattığı zamandaki gibidir” buyurdu.
Yılbaşı gecesinin asıl manası ömürden bir yılında daha sona ermesi ölüm denen ebediyetin bir yıl daha yaklaşması gençlik günlerinin git gide tükenmesi ve ihtiyarlık demlerine bir adım daha yaklaşmak demektir. Bu sebeple yılbaşında müslüman şuur ile ibadet etmek Yüce rabbimizden herşeyin hayırlısını niyaz etmek, ömür sona erene kadar sefalete cehalete düşmemek adına dua etmek ebedi aleme kendimizi hazırlamak yılbaşında yapılabilecek en güzel şeydir. İlk ay olan Muharrem ayının dokuz ve onuncu günlerini ya da on ve on birinci günlerini oruçlu geçirmeyi ihmal etmeyerek önemli bir sünneti de yerine getirmiş oluruz.
Hicri takvime göre yılbaşı kutlamak günah mıdır?
Müslümanlar, Muharremin birinci günü ve gecesinde musafaha ederek, mektuplaşarak tebrikleşir, birbirlerini ziyaret eder ve hediyeleşir, sene başını kutlarlar. Yeni senenin, birbirlerine ve bütün Müslümanlara hayırlı ve bereketli olması için dua ederler. Büyükleri, akrabayı, âlimleri evinde ziyaret edip, dualarını alırlar, O gün, bayram gibi temiz giyinirler. Fakirlere sadaka verirler.
İlave bilgi için tıklayınız :
Hicri takvim nasıl bulundu? Hicri aylar nelerdir?
Haram aylar neden vardır? Haram ayların özellikleri