Hicri takvim nasıl bulundu? Hicri aylar nelerdir?
Değerli takipçilerimiz bu yazımızda
– Hicri takvim nasıl bulundu?
– Hicri aylar nelerdir.
– Üç aylar hangi aylardır?
– Haram aylar hangi aylardır?
sorularının yanıtlarını vereceğiz.
– Hicri takvim nasıl bulundu?
Asrı Saadette Müslümanlar kamerî ayları sırasıyla takip edebildikleri halde, hangi senede oldukları hususunda yanılabiliyorlardı. Bundan dolayı toplumda bazı problemler çıkıyordu.
Hazreti Ömer zamanında, bir alacaklıyla borçlu arasında borcun ödenme vaktine ait sorun çıkmasından dolayı Hazreti Ömer tarafından bir heyet toplanarak bu kurulda, yeni takvimin başlangıcı hususunda teklifler verildi. Bu teklifler şöyleydi
- Hazreti Talha, Peygamber efendimiz Sallallahü Aleyhi ve Sellem’e Peygamberliğin verilişinin,
- Sa’d bin Ebi Vakkas (Radıyallahü Anh) Peygamber efendimiz Sallallahü Aleyhi ve Sellem’in vefatının,
- Hazreti Ali (Radıyallahü Anh) ise, Peygamber efendimiz Sallallahü Aleyhi ve Sellem’in Mekke’den Medine’ye hicretinin yeni takvim başlangıcı olmasını teklif etti.
Hicretten 17 yıl sonra Hazreti Ali’nin teklifi kabul görülerek Muharrem ayının birinci günü hicri takvimin başlangıcı ve kameri ayların ilki oldu.
Hicret, İslam ve dünya tarihinde çok büyük bir başlangıçtır. Hazreti Ömer (Radıyallahü Anh) hicretin, hak ile batılın birbirinden ayrılması olduğunu söylemiştir. Müslümanlar için çok önemli bir hadise olan Mekke fethinin bile takvim başlangıcı olmaması, hicretin İslam tarihi açısından ne derece önem arz ettiğini göstermektedir. Peygamber efendimiz (Sallallahi Aleyhi ve Sellem)in Mekke’den Medine’ye hicreti Islam’ın en önemli hadiselerindem biri olarak tarihe geçmiştir.
Hicri aylar nelerdir?
Kur’ân-ı Kerim’de ve Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem’in hadisi şerifinde zikredilen ve hicri takvimde kullanılan Arabi ayların adları sırasıyla şunlardır: Muharrem, Safer, Rebiülevvel, Rebiülâhir, Cemaziyelevvel, Cemaziyeláhir, Receb, Şaban, Ramazan, Şevval, Zilkade, Zilhicce’dir.
(1) Muharrem ayı: Hicri ayların birincisi günü yılbaşı günü olup, oruç tutulur. Onuncu günü Aşure günü olup, 9. 10, veya 10. ve 11. günleri de oruç tutulması faziletlidir.
(2) Safer ayı
(3) Rebîülevvel ayı: 12. gecesi Resulullah Sallallahü Aleyhi ve Sellem’in dünyayı şereflendirdiği gecedir.
(4) Rebîülâhir ayı.
(5) Cemâziyelevvel ayı.
(6) Cemâziyelâhir ayı.
(7) Receb ayı: İlk Cuma gecesi Regaib gecesi, 27. gecesi Miraç gecesidir.
(8) Şaban ayı: 15. gecesi Beraat gecesidir.
(9) Ramazan ayı: 27. gecesi Kadir gecesidir.
(10) Şevval ayı: 1. 2. ve 3. günleri Ramazan bayramıdır. Hac aylarinin ilkidir.
(11) Zilka’de ayı: Hac aylarının ikincisidir.
(12) Zilhicce ayı: İlk on günü faziletli gündür. 8. günü Terviye günü 9. günü Arife günü, 10. günü Kurban günüdür. 11. 12. 13. günleri Teşrik günleridir. Arife günü, sabah namazından itibaren bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar, 23 vakit teşrik tekbirleri getirilir.
Üç aylar hangi aylardır?
Bu aylar içersinde üç aylar diye meşhur olan aylar ise şunlardır: Recep, Şaban, Ramazan.
Haram aylar hangi aylardır?
Bu aylar içersinde Haram aylar da vardır ki, onlar: Zilkade,
Zilhicce, Muharrem, Recep.