Hac Kimlere Farzdır? Kimler hacca gidebilir?
Hac mevsimine girmiş olmamızla birlikte en çok sorulan sorulardan bir tanesi de “Hac Kimlere Farzdır?” oldu. Bu yazımızda bu sorunun cevabını göreceğiz.
Hac Kimlere Farzdır?
Hac ibadeti maddi ve bedeni anlamda gücü yeten yani zengin yada durumu hacca gitmeye elverişli ve sağlıklı olan bir müslümanın hayatında bir kez hac etmesi farzdır. Bir kimseye haccın farz olması için şu şartları taşıması gerekmektedir.
Gerek bir erkek olsun gerekse bayan şartlarını taşıyor ise ömründe bir defa haccetmesi farzdır. Hac ibadeti üzerine farz olan bir kimse bu ibadeti biran evvel eda etmelidir. Üzerine farz olduğu halde çeşitli keyfi gerekçeler ile bu ibadeti ertelemek yaşlanınca giderim demek dinen uygun olmayan bir durumdur.
Bir kimsenin hac ile yükümlü sayılabilmesi için Müslüman oılması bluğ çağına ulaşmış ve hür olması şarttır. Aynı zamanda maddi imknanlara sahip ve bu ibadeti eda edebilmek için sağlıklı olması şarttır. Bu şartlardan birini taşımayan kimseye hac ibadeti farz olmaz.
Hac hakkında hadisler
Ümmü Seleme (radıyallahu anhâ) anlatıyor: “Resûlullah (aleyhissalatu vesselâm) buyurdular ki: “Kim, hacc veya umre için Mescid-i Aksa’dan Mescid-i Haram’a (kadar) ihrâma girerse, geçmiş ve gelecek bütün günahları affedilir veya cennet kendisine vâzcib olur.”
Ebu Dâvud, Menâsik 9, İbnu Mâce, Menâsik 49,
Yukarıdaki hadiste gördüğümüz üzere Hac ibadeti islamın 5 temel şartı olmasıyla birlikte fazileti de yüksek bir ibadettir.
Yine aynı şekilde başka bir hadisi şerifte şöyle buyrulmaktadır.
Hz. Aişe (radıyallahu anhâ) anlatıyor: “Ey Allah’ın Resûlü, dedim, cihâdı amellerin en faziletlisi görüyoruz, biz de cihâd etmiyelim mi?” Şu cevabı verdi: “Ancak, cihâdın en efdal ve en güzeli hacc-ı mebrürdur. Sonra şehirde kalmaktır.” Hz. Aişe der ki: “Bunu işittikten sonra haccı hiç bırakmadım.”
Buhârî, Hacc 4, Cezâu’s-Sayd 26, Cihâd 1; Nesâî, Hacc 4,
Eksta bilgi için : Hacı uğurlama duası, Hac yolcu duası TIKLAYINIZ