Gusül Abdesti Farzları Nelerdir ?
Namazın doğru olması için abdest ve gusül doğru olması gerekmektedir. Cünüp olan her kadının ve erkeğin, adet döneminden ve nifastan (lohusalık) kurtulan kadınların gusül abdesti almaları farz kılınmıştır.
Gusül ile alakalı olarak
Rasulullah (s.a.v) buyuruyor ki:
”Gusül abdesti almaya kalkan bir kimseye, üzerindeki
kıl adedince [yani pek çok demektir] sevap verilir. O kadar günahı af olunur. Cennetteki derecesi yükselir. Guslü için ona verilecek sevap, dünyada bulunan her şeyden daha hayırlı olur.”
Allah’u teala, Meleklere; “Bu kuluma bakınız! Gece, üşenmeden
kalkıp, benim emrimi düşünerek, cenabet olduğu için gusül ediyor. Şahit olunuz ki, bu kulumun günahlarını af ve mağfiret eyledim” buyurur.
(Huccet-ul-İslâm) ismi verilen Türkçe kitabın doksan birinci sahifesinde yazılı hadis-i şerîfde (Kirlenince, çabuk gusül abdesti alın! Çünkü kirâmen kâtibin melekleri, cünüp gezen kimseden incinir). Yine, aynı sahifede: imam-ı Gazâli buyurdu ki, bir kimse, rüyada bana dedi ki, (Bir miktar zaman, cünüp kaldım. Simdi üzerime ateşten gömlek giydirdiler. Halâ ateş içindeyim). (Zevâcir) ve (Risâle-i ünsiyye) kitaplarındaki hadis-i §şerifte (Resm, köpek ve cünüp kimse bulunan eve rahmet melekleri girmez) buyruldu. Namaz kılan ve kılmayan herkes, bir nemâz
vaktini cünüp geçirirse, çok acı azap göreceği (Zevâcir) de yazılıdır. Meselâ, öğlee zanından sonra cünüp olan, öğle namazını kılmamış ise, ikindi vaktine kadar; kılmışise, akşam namazına kadar gusletmelidir. Su ile yıkanamaz ise, teyemmüm etmelidir.
Gusül abdestinin Farzları
Halebi-yi sağır diyor ki; Hanefi mezhebinde guslün farzı üçtür:
1 – Ağzın hepsini, iyice yıkamak. Ağız dolusu su içmekle de olur ise de, yutmak mekruhtur diyen de olmuştur
2 -Burnu yıkamak. Burundaki kuru kir altını ve ağızdaki, çiğnenmiş ekmek altını yıkamaz ise abdest kabul olmaz. Hanbeli mezhebinde, mazmaza ve istinşak, abdest alırken de, gusülde de farzdır.
3 – Bedenin her yerini yıkamaktır. Yıkanan yerleri ovalamak lazım değilse de, müstehaptır. İmam-ı Malik ile imam-ı Ebu Yusuf lazımdır buyurdu. Göbek içini, bıyık, kaş ve sakalı ve altlarındaki derileri ve baştaki saçları ve ferci yıkamakarzdır, Gözleri, kapalı küpe deliğini, sünnet derisi altını yıkamak farz değildir müstehaptır.
Gusül abdesti alırken traş olmak sakıncalımıdır?
Kadınlar, örgülü saçın diplerini ıslatınca örgüyü yıkamak lazım değildir. Saç dipleri ıslanmaz ise, örgüyü açmak lazım olur. Örülmemiş saçların her tarafını da yıkamak farzdır. Traş olur ise , kesilen saçları ve diğer kılları ve tırnakları yıkamak lazım değildir. Ibni Abidîn beşinci cild 275. sahifede diyor ki, (Cünüb iken, kasıkları traş etmek mekruhtur). Cünüp iken saç, tırnak kesmenin de mekruh olduğu buradan anlaşılmaktadır. Pire, sinek kirlerinin ve kınanın ve insan kirinin, akıcı yağların, çamurun altını yıkamak farz değildir. Deriye yapışmış hamur, mum, sakız, katı yağ, balık pulu, çiğnenmiş ekmek, Tırnaktaki oje denilen boya gibi su geçirmeyen şeylerin altını yıkamak lazımdır. Dişlerin arasında ve diş
çukurunda bulunan yemek artıklarının altına su geçerse altını yıkamak lazım değildir. Artıklar, çiğnenip sıkışmış olur, altına su geçmezse, altı yıkanmazsa gusül abdesti caiz olmaz. Yüzük sıkı ise, çıkarmak veya hareket ettirmek lazımdır. Küpede böyledir. Küpe deliğinde, küpe yoksa ve delik açıksa kulağı ıslatırken, delik ıslanırsa, yetişir. Islanmaz ise, deliği parmakla ıslatmalıdır. Islandığından emin olunmalıdır.
Gusül abdesti alırken ağzı yada başka bir yeri yıkamayı unutursak ?
Ağzını yada başka yerini yıkamayı unutup namaz kılarsa ve daha sonra hatırlarsa orasını yıkayıp farzı tekrardan kılması gerekir. Tenha yer yoksa başkasının yanında avret yerini açamaz, Tenhâ oluncaya kadar bekler. Namaz vakti daralır ise teyemmüm eder.
Guslün vacipleri var mıdır?
Abdestin ve guslün vâcibleri yoktur, Gusulün sünnetleri, abdestin sünnetleri gibidir. Yalnız gusülde, abdestteki sıra ile yıkamak, sünnet değildir. Müstehabları da aynı olup yalnız gusül de kıbleye dönülmez ve dua edilmez. Abdestin Farzları ve Sünnetleri Yazımıza Buradan Ulaşabilirsiniz.