Dinimize Göre Kimlere Selam Verilmez ?
Selam Vermek Sünnettir.
İki müslüman karşılaştığı zaman, birbirine selam vermesi (Selamün aleyküm demesi ) ve sonra el ile müsafeha etmesi yani tokalaşması sünnettir. Tokalaşırken günahları dökülür. (Selâmün aleyküm) veyâ (Esselâmü aleyküm) diyerek selâm verilir. (Selâm aleyküm) diyenlere ve başka sözlerle selam verene cevap vermek farz olmaz. (Selâmün aleyküm) demek, (Ben müslimânım. Benden sana zarar gelmez. Selâmetdesin) demekdir. Hadîs-i şerîfde, (Tanıdığınız ve tanımadığınız müslümânlara selâm veriniz!) buyuruldu. Kâfirlere selâm verilmez. Onlar selâm verince, yalnız (Ve aleyküm) denir.
Aşağıdaki sekiz kimseye, her zaman selam vermek haramdır, günahtır:
- 1— Yabancı kızlara, genç kadınlara,
- 2— Satranç ve her oyunu oynayanlara,
- 3— Kumar oynayanlara,
- 4— İçki içenlere,
- 5— Gıybet edenlere,
- 6— Şarkıcılara,
- 7— aşikare günah işleyenlere,
- 8— Kızlara, kadınlara bakanlara,
SELAM VERİLMEZ
Aşağıdaki onaltı halde görülen kimselere, yalnız o halde iken Selam verilmez:
- 1— Namazda olana,
- 2— Hatib efendiye, hutbe okurken,
- 3— Kur’an-ı kerim okuyana,
- 4— Zikir ve vaaz edene,
- 5— Hadis-i şerif okuyana,
- 6— Yukarıda yazılanları dinleyenlere,
- 7— Fıkıh dersi çalışana,
- 8— Mahkemede, hakimlere,
- 9— Din dersi müzakere edenlere,
- 10— Müezzine, ezan okurken,
- 11— Müezzine, ikamet okurken,
- 12— Din dersi veren muallime,
- 13— Zevcesi ile meşgul olana,
- 14 — Avret yeri açık olana,
- 15— Abdest bozmakta olana,
- 16— Yemekte olana,
SELAM VERİLMEZ
Mahrem olmayan kadınlara Selamun Aleyküm denilir mi?
Mahrem olmıyan ihtiyar kadınlara Selamun Aleyküm denilir. Zarûret olduğu zamanlarda, şehvetden emin ise, müsafeha da edilir [yani eli sıkılır]. Günah işliyenler, tevbe ederse, selam verilir. Günah işlerken mani olmak niyyeti ile selam verilebilir.
Kafirlere Selam Verilirmi ?
Kafirlere, ancak iş düşdüğü zaman selam verilebilir. Kafiri tebcil ederek saygı göstermek için selam veren kafir olur. Kafiri tazim eden yücelten, mesela üstadım, gibi sözlerle saygı gösteren, kafir olur [İbni abidin, cild 5]. Aç kimse, sofraya çağrılacağını bilirse, yemek yiyene Selamun Aleyküm denilebilir. Talebe, hocasına selam verebilir.
Selama hemen cevap vermek gereklidir.
Dinimize göre selam verene ve üçe kadar aksırıp da ‘Elhamdülillah’ diyene hemen cevap vermek farz-ı kifayedir. Duyanların cevabı geciktirmesi haramdır. Tövbe etmeleri gereklidir. Mektupla gelen selamı okuyunca hemen (Ve aleykümselam) demek farzdır. Bunu yazıp göndermek müstehabdır. Birisinin selamını bir başkasına götürmeyi kabul eden kimsenin, bu selamı götürmesi farzdır. Çünkü, üzerinde emanettir. Götürmeyi kabul etmemiş ise (Vedi’a) olur. Vedi’ayı götürmek lazım olmaz.
İkinci kısımda yazılanlardan, baştan ikisi, selama cevap vermez. On iki numaraya kadar olanların cevap vermesi iyi olur. Dilencinin selamına cevap vermek şart değildir. Yerken ve içerken ve halada iken ve çocuğun ve sarhoşun ve fasıkın (fasık: Haram işleyene, günah işlediği bilinene, açıktan günah işleyene fâsık denir.) selamlarına cevab vermek farz değildir. (İbni abidin cild 5. sahife 267)