Dinimize göre İçki içmenin cezası nedir ?

Değerli takipçilerimiz bu yazımızda, İçki ne zaman haram kılınmıştır ? İçki içmenin cezası nedir ? İçki kaç aşamada haram kılınmıştır? sorularının yanıtlarını inceleyeceğiz. Öncelikli olarak içkinin nasıl ve ne zaman haram olarak bildirildiğine bir bakalım…

İçki ne zaman ve nasıl haram kılınmıştır ?

Hicretin 4. yılında, Benî Nadir Yahudîlerinin yurtlarında sürgün edip çıkarıldıkları sırada içki haram kılınıp yasaklandı.

Peygamber efendimiz (s.a.v) Medine’ye teşrif ettikleri zaman müslümanlar arasında da içki içiliyordu. Peygamber Efendimiz (s.a.v)’e, içkinin ve kumarın hükmünü sordular. O sırada Hz. Ömer de, “Yâ Rabbi! İçki hakkında bize, açık ve kesin bir beyânda bulun.” diye duâ etti. Bir müddet sonra,

“Sana içkiyi ve kumarı soruyorlar: De ki; ‘Onlarda büyük günâh ve hem insanlar için bazı faydalar vardır. Fakat günahları, faydalarından daha büyüktür…”

1

meâlindeki âyet-i kerime nazil oldu. Bunun üzerine Müslümanlardan bir kısmı zararından dolayı içkiyi bıraktı, bir kısmı ise içmeye devam etti.

Ancak, içenler arasında bu arada bazı nâhoş durumlar meydana geldi. Hatta ashabdan biri, akşam namazını kıldırırken, kıraâti yanlış ve ters mânâ çıkacak şekilde karıştırdı. Hz. Ömer tekrar, “Allah’ım, içki hakkında bize açık ve kesin bir beyânda bulun.” diye duâ etti. Çok geçmeden şu âyet-i kerime nazil oldu:

“Ey îmân edenler! Sarhoş olduğunuz zaman ne söylediğinizi bilinceye kadar, cünüp olduğunuz zaman da eğer yolcu değilseniz, gusledinceye kadar namaza yaklaşmayın.”

2

Bu da yasağın ikinci safhasını teşkil ediyordu. Bu âna kadar Müslümanlar arasında da bir hayli içki içen vardı. Bunun üzerine Müslümanlar, “Yâ Resûlallah, biz, namaz vakti yaklaşınca içki içmeyiz.” dediler. Peygamber Efendimiz, onlara cevap vermeyip sustu.

 Namaz kılınacağı zaman da Resûl-i Kibriyâ Efendimizin emriyle “Hiçbir sarhoş namaza yaklaşmasın” diye nidâ edilirdi. Buna rağmen Müslümanın biri akşamleyin içki içip namaza geldi. Hz. Ömer tekrar, “Allah’ım, içki hakkında bize açık ve kesin bir beyânda bulun.” diye duâ etti. O zaman da şu âyet-i kerime nâzil oldu.

“Ey îmân edenler! İçki, kumar, putlar ve kısmet çekilen fal okları hep şeytanın işinden birer pisliktir, ondan kaçının ki kurtuluşa eresiniz. Şüphesiz şeytan, içki ve kumarla, aranıza düşmanlık ve kin sokmak, sizi Allah’ı anmaktan ve namazdan alıkoymak ister. Artık bunlardan vazgeçtiniz, değil mi?”

3

Bundan sonra Müslümanlar, “Artık içkiden, kumardan vazgeçtik Rabbimiz.” dediler.Bu da içki yasağının üçüncü safhasıydı. Ve, böylece içki bütün Müslümanlara haram kılınıyordu.


İçki içmenin cezası nedir ?

Bir damla şarap içen müslümana had cezası verilmesi gerekir. Yarıdan fazla su katılmış olanı içen ve başka içkileri içen, sarhoş olursa had gerekli olur. İspirtonun, şarap gibi kaba necâset olduğu sözbirliği ile bildirilmiştir. Fakat, buna şarabın veya başka içkilerin haddinin yapılmasında ihtilâf olundu. Müslim deki hadîs-i şerîfde, “Sarhoş eden her içki şarap gibi harâmdır” buyuruldu. Her içkinin bir damlasını içmek harâmdır. Dilerseniz zinanın dinimizdeki cezası adlı makalemize göz gezdirebilirsiniz. Buraya Tıklayın

İçkinin had cezası 80 sopadır.

İçkinin had cezası 80 sopadır. Sarhoş olarak görülen veyaz ağzı alkol kokan bir kimsenin içtiğini iki şahitin bildirmesi ile veya kendinin bir kere itiraf etmesiyle, ayıldıkdan sonra had vurulur. İçki haddi, seksen sopa vurmakdır.

Ban otu gibi otlar din açısından sakıncalı değildir.

Tam ilmihal kitabında ban otu [jüskiyam] din açından sakıncalı değildir bildirilmektedir. Ottur fakat bununla da sarhoş olmak haramdır. Çoğu sarhoş eden maddenin, azının da haram olması, kıcı, sıvı maddeler içindir. Fazlası sarhoş eden safran, anber gibi katı cismlerin az miktârına haram diyen bir alim olmamıştır. Bunlara ve benc otuna necis, habîs diyen de olmamıştır. Fazlası zehirli olan otların azını kullanmak câiz, çok mikdârını kullanmak harâmdır.

İlave bilgi için TIKLAYINIZ:
Alkolsüz bira içmek günah mıdır?

İçki satmak günah mıdır?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir