Cuma namazının önemi nedir? Cuma namazında konuşmak günah mıdır?

Cuma günü biz müslümanların haftanın en önemli günü olarak bilinmektedir. Peygamber efendimiz cuma günü için
“Güneşin doğduğu en hayırlı gün cumadır; Âdem o gün yaratılmış, o gün cennete girmiş ve o gün cennetten çıkarılmıştır; kıyamet de cuma günü kopacaktır. O günde bana çokça salavat okuyunuz. Sizin okuduğunuz salavat bana arz olunur” (Müslim, Cum’a, 18) demiştir.
Cuma günü bir kimse güzelce abdestini alıp cuma namazına gider imama yakın oturup söylenenleri dinlerde bu arada konuşmaz susarsa iki cuma arasında işlediği günahlar üç gün fazlasıyla bağışlanır. Ancak hutbeyi dinlememek o cuma gününün boşa geçmesine sebep olur. (Tenbihül Gafilin Cumanın fazileti s.333)

Cuma günü sünnetleri nelerdir?

Biz müslümanlar açısından büyük önem taşıyan cuma gününde farz olan cuma namazından başka yapılması sünnet olan hususlarda vardır. Bunlardan bahsedecek olursak boy abdesti alarak bedenen temizlik yapmak, misvak ile dişleri fırçalamak, güzel elbiseler giyip güzel kokular sürünmek, camiye erkenden gitmek, Kehf sûresini okumak, sabah namazında Secde ve Dehr sûrelerini, cuma namazında ise Cum’a ve Münâfikün veya A’lâ ve Gâşiye surelerini okumak, çokça dua ve zikir yapmak, Hz. Peygamber’e salâtü selâm getirmek.

Peygamber efendimiz yine Cumayla alakalı olarak şöyle buyurmuştur: “Cuma günü günlerin efendisidir. Allah katında günlerin en büyüğüdür. Hatta cuma günü ramazan bayramı gününden de kurban bayramı gününden de daha büyüktür. O gün önemli 5 şey olmuştur:
Adem o gün yaratıldı.
Adem yeryüzüne o gün indi.
Adem o gün vefat etti.
Kıyamet o gün kopacaktır.
O gün içerisinde bir saat vardır ki haram olmamak şartıyla Allahtan ne istenirse ihsan edilir.
Rabbin katında gökte yerde ne kadar mukarreb melek varsa hepsi de cuma gününün heybetinden korkar.”

Cuma namazında konuşmamak

Cuma günü susmak hakkında Hz. Ali şöyle der:
Cuma günü şeytan yardımcıları ile birlikte çıkar. Dışarıyı insanlara süslü göstermeye çalışır. Meleklerde mescitlerinin kapılarının dibine oturur. insanların sevaplarını yazarlar. Ta imam minbere çıkıncaya kadar.
Bir kimse imama yakın oturur ses etmeden dinlerse yersiz konuşma da yapmazsa onun iki nasibi vardır.
Bir kimse de imamdan uzak oturur, ses etmeden dinlerse yersiz konuşma da yapmazsa onun bir ecri vardır.
Bir kimse imama yakın oturupi laf edip imamı dinlemezse, bunun iki günahı vardır. Bir kimse konuşana “Sus” demiş olsa bile konuşmuş olur. Orada lüzüumsuz lafa yer yoktur. (Tenbihül Gafilin Cumanın fazileti s.334)

“Cuma günü namaz için çağrı yapıldığında hemen namaza gidin ve alışverişi bırakın.”

(Cum’a, 62/9)

İlave bilgi için Tıklayınız
Cuma günü gusletmek sünnet midir?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir