Cuma Namazını Mazeretsiz Kılmamanın günahı

Sevgili takipçilerimiz bu yazımızda Cuma Namazını Mazeretsiz Kılmamanın günahı nedir sorusunun yanıtını arayacağız.

Cuma namazı kılmaya mükellef olan kişi yani akıl, baliğ, hür, mukim olan için bir farzdır.. Meşru bir mazeret bulunmadıkça bu kutsi ibadeti terk etmek hakiki bir Müslüman’a yakışmaz. Cuma namazını Özürsüz terk
edenler hakkında Resulullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem)
buyurdu ki: “Bir kimse bir özür bulunmaksızın Cuma
namazını üç kere geçirirse, münafiklıklardan yazılr.”(Taberani)
Resulullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) buyurdu ki: “Özürsüz olarak Cuma namazını terk edenin kalbini Allahü Teala mühürler. Diğer rivayetinde: “Cumaya gelmeyen kimse İslam’ı arkasına atmıştır” ilavesi vardır. (Müslim, Cuma, 855; Heysemi, Mecmeuzzevaid, 3/177)

Bir kişi Abdullah ibni Abbas (R.a.)’a gelip; ömründe hiç Cuma namazı kılmamış ve cemaatle namaza katılmamış birinin durumunu sordu. Abdullah ibni
Abbas (R.a.): “O kişi cehennemdedir!” dedi. O kişi bir ay süreyle gelip giderek aynı soruyu sordu ve her seferinde de “O kişi cehennemdedir!” cevabını aldı.

Cumanın önemini vurgulamak ve mazeretsiz terk edenlerin cezayı hak edeceklerini bildirmek amacı olan bazı hadislerden bir kaçı da şöyledir. Peygamber efendimiz (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: “Birtakım insanlar ya Cuma namazını terk etmeyi bırakırlar yahut da Allah onların kalplerini mühürler, artık gafillerden olurlar.” (Müslim, Cuma, 40); “Her kim önemsemediği için üç Cumayı terk ederse, Allah onun kalbini mühürler.” (Ebû Davûd, Salât, 212).

Cuma günü biz müslümanların haftanın en önemli günü olarak bilinmektedir. Peygamber efendimiz cuma günü için
“Güneşin doğduğu en hayırlı gün cumadır; Âdem o gün yaratılmış, o gün cennete girmiş ve o gün cennetten çıkarılmıştır; kıyamet de cuma günü kopacaktır. O günde bana çokça salavat okuyunuz. Sizin okuduğunuz salavat bana arz olunur” demiştir. (Müslim, Cum’a, 18)

Yine bu hadislerden anlaşılacağı üzere, özürsüz olarak Cuma Namazını Mazeretsiz Kılmamanın günahı çok büyüktür.

İlave bilgi için Tıklayınız :
Cuma namazının önemi nedir? Cuma namazında konuşmak günah mıdır?
Cuma günü gusletmek sünnet midir?
Korona yüzünden Cuma namazı kılınmazsa günah mıdır?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir