Adet dönemindeki kadın camiye girebilir mi?

Adet dönemi içerisinde olan bir bayanın camiye girmemesi ile ilgili hükümler hadis-i şeriflere dayanmaktadır. Hayızlı yani adet dönemindeki bir bayanın mescide girmesi, orada eğleşmesi ve itikâfa çekilmesi caiz değildir. Adet dönemindeki kadın camiye girebilir mi ? sorusuyla alakalı olarak bir hadisi şerifte şöyle buyurulur:

“Hiç bir hayızlı veya cünüp mescide giremez.”

 (İbn Mâce, Tahâre, 92; Dârimî, Vudû’,116).

Adet dönemi içerisinde olan bir bayanın cami ve mescite girmemeleri gerektiği yukarıdaki hadiste net bir şekilde bildirilmiştir. Bu durum sadece adet yada lohusa olan kadına özel değildir. Aynı zamanda cünübün de girmesi haramdır. İster oturmak ister bir kapısından girip diğer kapısından geçmek maksadıyla olsun girmesi doğru değildir. Ancak, yol mescidin içinden geçiyorsa, o takdirde cünübün geçmesine ce­vaz verilmiştir. Kaynak : Münyetul-Musalli – Fetâvâ-yi Hindiyye

Camiden başka yerde bulunmazsa, o takdirde su almak için âdet görme halindeki kadının veya loğusanın ya da cünübün câmiye girmesine de cevaz verilmiştir.

Bu olayın bir diğer istisnası da adet gören kadının vahşi bir hayvan yada kendine zarar verecek bir insandan (hırsız vb.) endişe etmesi korkar ve sonucu sığınacak bir yer bulamazsa o taktirde camiye girip oturması caiz olur. Ancak mabede hürmeten teyemmüm etmeleri uygun bir dav­ranış olarak nitelendirilmiştir. Kaynak : Tatarhaniyye – Fetâvâ-yi Hindiyye )

Böylelikle “Adet dönemindeki kadın camiye girebilir mi ?” adlı makalemizin sonuna geldik. İlave Bilgi için Buraya Tıklayabilirsiniz:
Kadınlar adet dönemindeyken kuran yada meal okuyabilir mi?
Adet dönemi kocadan gizlenmesi günah mıdır?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir